Waar kunnen wij u mee helpen?

NEURO DYNAMICA

Neurodynamica is een specialisatie die zich richt op de behandeling van stoornissen in zenuwweefsel. Naast gewrichten, spieren en pezen, dienen ook de zenuwen mee te bewegen bij lichaamsbewegingen. Een zenuw zelf kan niet “uitrekken”, maar door een ingenieus systeem van plexusvorming en “kokers” om de zenuwen heen, is beweging van de zenuw mogelijk.

Dit is van groot belang, want indien dat niet gebeurd en er een overrek op de zenuw ontstaat zullen pijnklachten in het verloop van de zenuw ontstaan.

Nerve tensiontests

Middels zogenaamde nerve Tensiontests kunnen de minder beweeglijke zenuwen worden opgespoord. Tevens kan bepaald worden of en waar er eventuele inklemmingen van een zenuw zijn. Deze kunnen middels manipulaties en mobilisaties worden vrij gemaakt. Daarna is het noodzakelijk om ook het glijmechanisme van de kokers om de zenuwen weer te normaliseren. Dit gebeurd middels gerichte behandeltechnieken.

Klachten die door verstoorde neurodynamica ontstaan, worden vaak als “vage” klachten aangeduid. Dit is onterecht.

Bij voldoende kennis van de neurodynamica van het menselijk lichaam zijn dit vaak hele logische patronen van klachten. Er is steeds meer bekend over dit mechanisme. Vooral David Butler heeft veel toonaangevend wetenschappelijk onderzoek hierna gedaan. Klachten bestaan vaak uit een doffe of branderige pijn, gevoel van lichte controle verlies (het voelt anders) of onvermogen in een diffuus.

Het moeilijke van neurodynamica is dat het zenuwstelsel een continuüm is. Dit houdt in dat alle zenuwen in het lichaam direct met elkaar verbonden zijn. Een beperking in beweging van een zenuw ergens in het lichaam heeft invloed op de beweeglijkheid van het totale zenuwstelsel in het hele lichaam. Hierdoor is het vaak nodig om een groot deel van het zenuwstelsel na te kijken en niet alleen het symptoomgebied om uiteindelijk tot het oplossen van de klacht te komen.

Veel voorkomende klachten bij verstoorde neurodynamica zijn: lage rugklachten met uitstraling in het been, schouder/nekklachten, tennis elleboogklachten, shin splint, hielspoor, herhaald door enkel zwikken, carpaal tunnel syndroom, hoofdpijn. Uiteraard kunnen door verstoorde neurodynamica klachten overal in het lichaam ontstaan, maar dit zijn de meest voorkomende locaties.

Advies neuro dynamica

Als dit soort klachten niet verdwijnen middels lokale behandeling, is de kans groot dat er een neurodynamisch probleem meespeelt. Laat u dan niet afschepen met “u moet er maar mee leren leven”, maar laat het onderzoeken door een praktijk die gespecialiseerd is in neurodynamica.

Bart

BART ZWIERS: FYSIO- EN MANUEELTHERAPEUT

neurodynamica

VRAGEN OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

Heb je een vraag, of wil je graag dat wij een afspraak voor je inplannen? Vul dan even onderstaand contactformulier in, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.