SAMEN WERKEN AAN EEN

GEZONDER

LICHAAM

Functionele looptraining

Functionele looptraining (FLT) is een functionele fysiotherapeutische trainingsvorm die als doel en middel heeft: ”herstel van het dynamische gaan”. Ten gevolge van een functiestoornis in het lichaam verandert het looppatroon. Dit veranderde looppatroon kan klachten veroorzaken of in stand houden. Met behulp van functionele looptraining (FLT) wordt het looppatroon geanalyseerd en zonodig verbeterd.

Gedurende 25 jaar worden aan het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St Radboud orthopedische patiënten met loopstoornissen behandeld volgens dit “functioneel” concept. De methode wetenschappelijk onderbouwd.

De methode

Allereerst wordt er een uitgebreide ganganalyse gemaakt (beoordeling van het looppatroon). Daarna wordt in etappes geoefend met het looppatroon. Het “nieuwe” looppatroon moet worden ingeslepen via een bewust leerproces. Uitleg en feedback is hierbij van belang.

Voor het geven van Functionele Looptraining maken wij gebruik van de oefenzaal en een loopband. De uitgangspunten van de methode FLT zijn het corrigeren van een verstoord looppatroon en het herkrijgen / hervinden van een goed dynamisch looppatroon.

Fysiotherapeut:

Bart Zwiers

Bart Zwiers Dry Needling